szobanövények

Teafalolaj – a szobanövény kártevőinek ellenszere

A teafaolaj egy remek növényvédőszer, ami természetes, nem tartalmaz semmilyen káros anyagot. A legtöbb esetben megelőzés során bizonyul jó választásnak, azonban a használata kapcsán nem árt tudni pár dolgot. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miért a teafaolaj a szobanövények kártevőinek leghatásosabb ellenszere.

A szobanövények fő betegségei

A legtöbb esetben a benti virágokat a különféle kártevők teszik tönkre. Sokszor találkozhatunk levél- és gyapjastetvekkel, de számos más betegség van, ami hatalmas és végzetes kárt tud okozni bennük. Ahogy régen, úgy napjainkban is bőven akad olyan házi szer, ami képes megóvni őket a kártevőktől.

Ilyen például a már említett teafaolaj, aminél azonban nagyon fontos, hogy semmi esetre se használjuk azt hígítás nélkül. Ilyenkor ugyanis több a kárt mint a haszon.

Alkalmazni az alábbi módon lehetséges. Adjunk egy liter vízhez 10 cseppet az olajból, illetve egy csepp mosogatószert. Ezt alaposan elkeverve tökéletes választás a kártevők eltávolítására. Nem árt azonban a növények védelme miatt langyos folyadékot alkalmazni, de szóba jöhet az esővíz is, hiszen ez további tápanyagokat tartalmaz.

A teafaolaj oldat használata

Amikor sikerült összekeverni, akkor már csak egy szórófejes flakonra van szükség, aminek segítségével, sokkal könnyebben be lehet fújni a növényeket. Ezt követően figyelhetjük, hogyan pusztulnak el a tetvek és az egyéb kártevők. Ha viszont nagyon rossz a helyzet, akkor, nyugodtan meg lehet a műveletet ismételni kétnaponta. Egészen addig van erre szükség, amíg minden apróság el nem tűnik róla.

Ha a szobanövény kint nyaral a szabadban, akkor viszont mindig ügyeljünk arra, hogy se eső előtt, se eső közben ne alkalmazzuk az oldatot, hiszen így biztosan hatástalan lesz. Nem jó továbbá, ha erős napsütésben kezeljük le őket, ilyenkor ugyanis nagyon könnyen megégnek a levelek.

A nyári időszakban megelőzésre is remek választás. Elegendő hetente egyszer befújni őket, de akár a locsolás során is adhatunk pár cseppet az olajból a vízhez. Így garantáltan megóvhatjuk őket károsodástól.

Mire figyeljünk még a beltéri kertészkedés során?

Amikor az otthonunkon belül nevelünk növényeket, akkor nagyon ügyelni kell arra, hogy melyiknek milyen igényei vannak. Sokszor nem éri őket elegendő napfényt, de egyes fajtáknak nincs is rá szükségük. Ha szükséges, akkor készítsünk számukra tartókat, tárolókat, ahol sokkal kényelmesebben érezhetik magukat.

Ehhez nem kell mást tenni, mint egy fúró segítségével – amihez érdemes beszerezni megbízható akkumulátor töltőket – pár faanyagból készíteni egy lábakon álló növénytartót. Ezáltal sokkal könnyebben alkothatunk magunk köré egy hatalmas oázist. A megfelelő védelemmel pedig szinte biztosan egy beltéri kert tulajdonosai leszünk.

Összegezve: A teafaolaj tehát az egyik leghatásosabb módszere a szobanövények megóvásának a kártevőkkel szemben. Az oldat elkészítése roppant egyszerű, nyári időszakban heti egyszer elegendő a megelőzés érdekében.

Kép forrása: Pexels

Hirdetés (X)

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére