sugárarália

Sugárarália gondozása – Részletes útmutató

A sugárarália (Schefflera arboricola) Tajvan, Északnyugat-Ausztrália, Új-Guinea területén őshonos növény, mely az aráliafélék családjába tartozik. Hazánkban nagyon kedvelt szobanövény, mutatós levélzetével valamint szép formájával díszít.

Eredeti élőhelyén esernyőfának is nevezik jellegzetes alakú levélzete miatt. Fényes felületű, ujjasan szerteágazó levelei egyszínű zöldek és tarkák is lehetnek. Ha néhány egyszerű utasítást betartunk, a sugárarália különlegesen szép dísze lehet otthonunknak. Lássuk, mit érdemes tudni a gondozásáról!

A sugárarália igényei és gondozása

A sugárarália világos vagy félárnyékos, kellemesen párás helyiségben fejlődik a legszebben. A tűző nap megégetheti a leveleit, fényhiányos helyen pedig megnyúlik. A huzatot és a száraz levegőt nem szereti, ezért fűtőtest és légkondicionáló közelébe ne helyezzük.

Megfelel számára a szobahőmérséklet, legjobban azonban ennél kicsit alacsonyabb, 12-18 °C közötti hőmérséklet mellett érzi magát. Az egyszínű zöld levelű fajtákat télen 12-16 °C, míg a tarka levelűeket kb. 18 °C hőmérsékletű helyiségben tartsuk. Nyáron kivihetjük a szabadba is, közvetlen napfénytől és széltől védett helyre.

A sugárarália rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, földje csak kissé legyen nedves. Gyakori probléma a túlöntözés, melyet a növény, sárguló levelei jeleznek. Télen kevesebbet öntözzük. A tavasztól nyár végéig tartó időszakban, meghálálja, ha kéthetente tápoldatozzuk. Kedveli a párás környezetet, melyet párásítással biztosíthatunk a számára.

A sugáraráliát időnként érdemes megmetszeni, főleg, ha nem kap elég fényt, a metszést követően gyorsan regenerálódik, az eredmény pedig egy kompaktabb formájú, dúsabb növény lesz. A metszés, lényegében a megnyúlt és a túlburjánzott hajtások eltávolításából áll.

A sugárarália átültetése

A sugáraráliát évente, vagy szükség szerint ültessük át tápanyagban gazdag, laza szerkezetű, jó vízelvezető földkeverékbe. Ha meghosszabbítjuk a két átültetés közötti időszakot, azzal kontrollálhatjuk a növény növekedési ütemét.

Ha úgy látjuk, hogy túl nagyra nőtt a cserepéhez képest, akkor mindenképp át kell ültetnünk friss földkeverékbe és egy nagyobb növénytartóba. Fontos, hogy a tartó rendelkezzen vízelvezető lyukakkal.

A sugárarália betegségei és kártevői

A sugárarália nem számít igazán kényes növénynek, azonban a pajzstetvek időnként károsíthatják, megjelenésüknek kedvez, ha télen száraz levegőjű, meleg helyen tartjuk. 12 °C alatti hőmérséklet hatására ledobhatja a leveleit.

A sárguló levelek többnyire a túlöntözés következményei, de okozhatja a fényhiány is, utóbbi esetben helyezzük a növényt világosabb helyre. Ha a leveleken barna foltok jelennek meg, az általában vízhiányra utal.

A sugárarália szaporítása

A sugárarália dugványozással szaporítható a legegyszerűbben, melyet tavasszal érdemes végezni. A dugványozáshoz éles metszőollóval, 45 fokos szögben vágjunk le egy legalább 15 cm-es szárdarabot. A felső 4-5 levél kivételéven a többi levelet szedjük le róla.

A dugvány végét mártsuk gyökereztető hormonba, ezt követően ültessük el virágfölddel töltött cserépbe. A gyökeresedéshez elegendő fény valamint párás környezet szükséges. Helyezzük a cserepet világos, de nem tűző napos helyre és húzzunk rá zacskót.

A talajt tartsuk nedvesen, a túlöntözést kerüljük. Ha az elültetett dugványt, nagyon óvatos mozdulattal meghúzzuk, ellenőrizhetjük meggyökeresedett-e. Ha igen, akkor nagyjából egy hónap múlva eltávolíthatjuk a zacskót és folytathatjuk az új növény nevelését.

Érdemes több dugványt gyökereztetni egyszerre, mivel előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére sem gyökeresedik meg valamelyik.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a sugárarália gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Kép forrása: Dreamstime

Forrás: The Spruce

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére