ciklámen

Ciklámen gondozása – Részletes útmutató

A szobaciklámen rendkívül népszerű szobanövény, amelyet fehér, rózsaszín, lila és piros árnyalatú télen nyíló virágai tesznek különlegessé. Az üzletekben főként ősszel és télen kapható ciklámenek a Törökországban őshonos perzsa ciklámen (Cyclamen persicum) különféle fajtái. A virágok kicsik és nagyobb méretűek, fodrosak vagy peremezettek is lehetnek.

A ciklámen nem csak virágzatával díszít, szív alakú, egyszínű zöld, vagy márványos, mintás levelei ugyancsak szépek. Megfelelő ápolás mellett legalább 6 hétig virágzik, ezt követően kezdődik a növény nyugalmi időszaka, ilyenkor sokan kidobják azt gondolva, hogy elpusztult.

A következő télen újra virágzásra ösztönözhetjük, ha hagyjuk, hogy kövesse természetes növekedési ciklusát. Cikkünk további részében összefoglaltuk mit érdemes tudni a ciklámen gondozásáról és szaporításáról.

A ciklámen igényei és gondozása

A ciklámen világos, de nem tűző napos, egész évben szellős és nem túl meleg helyen érzi magát a legjobban. Virágzási időben 15 °C körüli hőmérsékletet igényel. Ha túlságosan meleg helyen neveljük, levelei sárgulni kezdenek, és hamarabb elkezdődik a nyugalmi időszaka.

Az öntözések során földjét tartsuk kissé nyirkosan, azonban soha ne öntözzük túl. Fontos, hogy a levélzetére, valamint a gumójára ne kerüljön az öntözővízből, mert rothadás alakulhat ki, sokkal jobb megoldás, ha alulról öntözzük.

Állítsuk a cserepét egy vízzel töltött edénybe és várjuk meg, míg átnedvesedik a föld, ezt követően hagyjuk, hogy kicsöpögjön a felesleges nedvesség.  A virágzás előtt és alatt meghálálja, ha kéthetente tápoldatozzuk.

Amennyiben a növényen elhalt leveleket és virágokat találunk, azokat határozott mozdulattal tépjük le, ne vágjuk, mivel a keletkező csonk, rothadásnak indulhat, a sérülést kezeljük faszénporral.

A virágzás után kezdődik a növény nyugalmi időszaka, levelei elsárgulnak és elszáradnak. Ezeket a virágszárakkal együtt távolítsuk el és hagyjuk abba a növény öntözését. A gumót hűvös, száraz helyen tároljuk, nyárra kivihetjük a szabadba is védett, árnyékos helyre.

Fontos, hogy ne kapjon sok vizet ebben az időszakban, a túl sok víz hatására kirohadhat a gumó. A nyugalmi időszak végén ültessük át, és amint megindul a növekedés, kezdjük el újra öntözni. A fagyokra érzékeny, ezért vigyük be időben a lakásba.

A ciklámen átültetése

A cikláment elég kétévente átültetni, nyár végén, vagy kora ősszel a növekedési időszak kezdetén. Az ültetéshez kissé savanyú, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt válasszunk. A gumót úgy ültessük el, hogy kissé kiálljon a földből. A cserép nagyjából akkora legyen, hogy a gumó körül 2,5 cm hely maradjon.

A ciklámen betegségei és kártevői

A ciklámen kissé kényes szobanövény, mely főként a magas hőmérsékletre, valamint a túlöntözésre érzékeny, emellett néhány kártevője is ismert. Kártevők közül a levéltetvek és a takácsatkák károsíthatják, főként, ha meleg helyen tartjuk.

Az ősszel és télen tapasztalt levélsárgulás többnyire a túlöntözés és a magas hőmérséklet következménye, emellett az erős napsugarak, valamint az alulöntözés is okozhatja. Tavasszal a levelek sárgulása természetes folyamat, ilyenkor kezdődik a növény nyugalmi időszaka.

Ha a ciklámen lekonyul, a levelei szétterülve lógnak, akkor valószínűleg túlöntöztük és rothadás alakult ki. A koronarothadás egyértelmű jele, ha a növény közepe barna színű és pépes állagú. Ezt megelőzhetjük azzal, ha alulról, csak a szükséges mennyiségű vízzel öntözzük és jó vízáteresztő talajba ültetjük. Nagyon fontos, hogy a gumóra és a levelekre soha ne öntsünk vizet!

A száron vagy a virágokon megjelenő szürke, bolyhos penész a ciklámen szürkepenész, ezt a Botrytis cinerea gomba okozza, mely nedves körülmények között fejlődik ki. Az elhalt levelek és virágok azonnali eltávolítása segíthet megelőzni a kialakulását, ahogyan az is, ha a leveleket nem éri nedvesség.

Ha a ciklámen virágai csak nagyon rövid életűek és a virágzás is gyorsan abbamarad, az a magas hőmérséklet következménye, a meleg hatására hamarabb elkezdődik a növény nyugalmi időszaka.

A ciklámen szaporítása

A ciklámen házi körülmények között történő szaporítása kissé nehézkes. Ha mégis szeretnénk kísérletezni, akkor magvetéssel, valamint gumóosztással próbálkozhatunk. A magok lassan csíráznak, kellemesen meleg, sötét helyet igényelnek.

A magokkal ellentétben, a fiatal növényeknek sok fényre van szükségük a megfelelő fejlődéshez. Ritkítsuk meg a vetést és csak a legerősebb példányokat hagyjuk meg. 1-2 leveles állapotban ültessük szét őket önálló cserepekbe.

A gumóosztást a nyugalmi időszakban végezhetjük el, ehhez vágjuk szét kétfelé és ültessük el a darabokat tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, enyhén savas kémhatású talajba. Ennek a módszernek az a veszélye, hogy rothadás alakulhat ki, ezért a vágásfelületeket kezeljük az ültetést megelőzően faszénporral vagy gombaölő szerrel.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a ciklámen gondozásához. A Virágzó szobanövények rovatban más virágzó szobanövények gondozásáról is olvashatsz.

Kép forrása: Freepik

Források: Gardener’s World; The Spruce; Anna Kertje

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére