karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz gondozása – Részletes útmutató

A Schlumbergera növénynemzetségbe csak néhány faj tartozik, melyek Brazília erdeiben a fákon élnek. Ezek a különleges kaktuszfélék karácsonyi kaktusz néven váltak ismertté, a kertészetek kínálatában megtalálható növények több faj keresztezésével jöttek létre.

A Schlumbergera truncata 1818-ban már termesztett dísznövény volt Európában, a Schlumbergera russelliana pedig 1839-ben került forgalomba. A két fajt Angliában W. Buckley keresztezte, így jött létre a ma Schlumbergera × buckleyi néven ismert hibrid, amelyet először 1852-ben jegyeztek fel.

Az 1860-as évekre már jelentős számú termesztett fajta állt rendelkezésre különböző színekben és habitusban, őszi és téli virágzásuk miatt igen népszerűvé váltak a hobbikertészek körében. A 20. század elejére a nemzetség veszített népszerűségéből, ekkor a korai fajták közül sok elveszett.

Körülbelül az 1950-es évektől kezdve Európában, Észak-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon újraindult a nemesítés, az eredmény a virágszínek olyan széles skálája lett, amely korábban nem volt elérhető.

A karácsonyi kaktusz egy kis odafigyeléssel nagyon szép ünnepi dísze lehet otthonunknak, ráadásul a szaporítása sem nehéz, így ajándékba, vagy saját magunk részére is egyszerűen nevelhetünk új növényeket. Cikkünk további részében összefoglaltuk, mit érdemes tudni a karácsonyi kaktusz gondozásáról és szaporításáról.

A karácsonyi kaktusz igényei és gondozása

A karácsonyi kaktusz eredeti élőhelyéből adódóan eltérő gondozást igényel, mint a jól ismert kaktuszok. Meleg, víz és páraigényes növény, mely az év különböző időszakaiban eltérő öntözést és tápoldatozást, valamint hőmérsékletet igényel.

Elhelyezéséhez világos, de nem tűző napos helyet keressünk, ahol huzat sem éri, utóbbi a bimbók lehullását eredményezheti, ahogy a bimbós állapotban történő mozgatás is. Nyáron a szabadban is nevelhetjük, például nagyobb fák árnyékában.

A karácsonyi kaktusz vízigényesebb, mint a legtöbb kaktuszfaj, arra azonban minden esetben figyeljünk, hogy ne öntözzük túl, mivel gyökérrothadást okozhat. A növekedési időszakban és a virágzás alatt rendszeres öntözést igényel, míg nyugalmi időszakai során csak nagyon keveset öntözzük.

Igényli a kellemesen párás környezetet, ezt közvetett párásítással biztosíthatjuk a számára, cserepét állítsuk vízzel és kaviccsal töltött tálcára. A megfelelő virágzáshoz és fejlődéshez tápoldatozásra van szüksége.

Az áprilistól júniusig tartó növekedési időszakban, valamint a virágzás alatt 1-2 hetente, a nyár második felében havonta adjunk neki tápoldatot. A virágzást megelőző, valamint a virágzást követő nyugalmi időszakban ne tápoldatozzuk.

A karácsonyi kaktusz nem igényel metszést, de ha a szárak túl hosszúra nőttek, akkor a virágzás után eltávolíthatjuk a végüket, ezzel szebb, bokrosabb formát érhetünk el. Ezzel egy időben, az idősebb szárak egy részét is levághatjuk tőből. Távolítsuk el az elvirágzott virágokat is.

A karácsonyi kaktusz virágoztatása

A karácsonyi kaktusznak két nyugalmi időszakra van szüksége ahhoz, hogy virágozzon. A virágzás után, valamint szeptember-október hónapokban kell pihentetnünk. Miután a karácsonyi kaktusz elvirágzott (február-március), tartsuk világos, hűvös helyen (14-16 °C) és csak nagyon keveset öntözzük.

Áprilistól kezdődik a növény növekedési időszaka, ilyenkor magasabb hőmérsékletet, rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel. Helyezzük kellemesen meleg, világos helyre, 1-2 hetente tápoldatozzuk, és gyakran öntözzük, a túlöntözést kerüljük. A nyár második felében csökkentsük az öntözést és a tápoldatozást, elég havonta egyszer tápoldatozni.

Szeptembertől-októberig tart a karácsonyi kaktusz következő nyugalmi időszaka, ilyenkor világos, hűvös helyen (14-16 °C) tartsuk és csak nagyon ritkán öntözzük, tápoldatozni nem kell. Fontos, hogy ebben az időszakban 10-12 órán keresztül sötétben legyen, mivel ez is feltétele a virágképződésnek.

Egy hónap elteltével elkezdhetjük nagyobb vízadagokkal öntözni és párásítani, a bimbók kialakulása után már ne mozgassuk a növényt, mert lehullhatnak a bimbói. Ha kinyíltak a virágok átvihetjük melegebb, világos helyiségbe, a virágzás alatt rendszeresen öntözzük és párásítsuk, valamint 1-2 hetente tápoldatozzuk.

A karácsonyi kaktusz átültetése

A karácsonyi kaktuszt 1-2 évente érdemes átültetni, amikor a gyökérlabda már kitölti a cserepet, a legjobb, ha ezt a nyugalmi időszak utánra időzítjük (április). Válasszunk az előzőnél kicsit nagyobb méretű, széles cserepet és ültessük át a növényt kaktuszföldbe, vagy tőzeges virágföldből és homokból álló keverékbe.

A karácsonyi kaktusz betegségei és kártevői

A karácsonyi kaktusz bár nem tartozik a legkényesebb növények közé, időnként adódhatnak vele problémák, ezek nagyrészt a nem megfelelő tartási körülményekből fakadnak. Kártevők szerencsére nagyon ritkán támadják meg, ilyenkor pajzstetvek és takácsatkák jelenhetnek meg rajta.

Gyakran előfordul, hogy lehullanak a bimbók azelőtt, hogy kinyílnának, ez legtöbbször a cserép mozgatása, a huzat, vagy az alulöntözés miatt következik be. Ha egyáltalán nem fejlődnek virágok, az általában, a két pihenőidőszak hiányából adódik.

Ha levelek sárga színűvé és puhává válnak, az túlöntözésre utal, súlyosabb esetben a törzsön rothadó részek is kialakulnak, mely a gyökérrothadás következménye. Ha megmenteni nem is tudjuk a növényünket, megpróbálhatjuk szaporítani az egészséges szárrészek gyökereztetésével.

A fonnyadt, zsugorodó levelek arra utalnak, hogy kevés vizet kapott a növény, ilyenkor öntözzük gyakrabban, azonban a túlöntözést kerüljük, a korábban említett gyökérrothadás elkerülése érdekében.

A levelek vörös elszíneződése azt jelzi, hogy a karácsonyi kaktusz túl sok napfényt kap, ilyenkor helyezzük át, világos, de kevésbé napos helyre.

A karácsonyi kaktusz szaporítása

A karácsonyi kaktusz magról és dugványozással is szaporítható, utóbbi sokkal gyorsabb és egyszerűbb módszer. Tavasszal vágjunk le Y alakú, 3 kis szártagból álló egészséges hajtásokat és hagyjuk őket néhány órán keresztül száradni.

Töltsünk meg kisméretű cserepeket tőzegből és homokból álló, laza szerkezetű földkeverékkel és dugjuk a szárdarabokat a földbe. Biztosítsunk párás, nyirkos környezetet, azonban semmi esetre se öntözzük túl a dugványokat. Jó megoldás, ha vízzel permetezzük a talajt.

A cserepeket tegyük világos, de nem tűző napos helyre, a megfelelő körülmények mellett a szárdarabok 2-3 hét alatt gyökeret eresztenek, ezt követően nagyobb cserépbe ültethetjük őket.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a karácsonyi kaktusz gondozásához és szaporításához. A Virágzó szobanövények rovatban más virágzó szobanövények gondozásáról is olvashatsz.

Kép forrása: Dreamstime

Források: Wikipédia; Gardener’s World; Anna Kertje; Út a kerthez

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére