zöldike

Zöldike (csokrosinda) gondozása – Részletes útmutató

A zöldike (Chlorophytum comosum) egyike azoknak a klasszikus szobanövényeknek, melyek már régóta megtalálhatók a hazai otthonokban. A csokrosinda néven is ismert növény a Dél-Afrikából származik, a liliomfélék közé soroljuk.

Díszítőértékét vékony, hosszú, csíkos mintájú levelei adják, ültethetjük függesztett cserépbe, vagy hagyományos növénytartóba is. Az idősebb példányok hosszú szárakat is nevelnek, melyeken fiatal növények fejlődnek, nagyon szépen, mutat, ahogy ezek a hajtások, lazán csüngenek.

A zöldike részben annak is köszönheti népszerűségét, hogy gondozása nem igazán nehéz, nincsenek speciális igényei, átlagos körülmények között is nagyon szépen fejlődik. Cikkünk további részében összefoglaltuk mit érdemes tudni a zöldike gondozásáról.

A zöldike igényei és gondozása

A zöldike a világos, vagy félárnyékos, kellemesen meleg, szobahőmérsékletű helyiségek növénye. A huzatot, árnyékot és a tűző napot nem szereti. Az erős napsugarak megperzselhetik a leveleit, árnyékban pedig nem lesz olyan erőteljes a növekedése. Nyáron kivihetjük a szabadba is tűző naptól védett helyre.

Kedveli a párás környezetet, ezért érdemes rendszeresen párásítani, az alacsony páratartalomra a levélvégek barnulása hívhatja fel a figyelmünket. Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, földjét tartsuk mérsékelten nyirkosan, arra azonban ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl, mivel gyökérrothadás jelentkezhet.

Ha van rá lehetőség, az öntözéshez esővizet vagy desztillált vizet használjunk, mivel a csapvízben lévő klór és fluorid a levélvégek barnulását okozhatja, ahogy a túlzásba vitt tápoldatozás is. A tavasztól őszig tartó időszakban 2-3 hetente tápoldatozzuk, intenzív növekedéssel hálálja meg!

Egyéb teendőként az elhalt vagy barnuló levelek eltávolítását lehet még megemlíteni. Abban az esetben, ha a zöldike túlságosan megnyúlik és ritkává válik, érdemes levágni a hosszúra nőtt hajtásokat, így ezek nem vesznek el tápanyagot és nedvességet az anyanövénytől.

A zöldike átültetése

A zöldikét elég akkor átültetni, ha kinőtte a cserepét, ezt abból láthatjuk, hogy a cserép alján, vagy a talajfelszínen gyökerek jelennek meg. Általában 2-3 évente kell sort kerítenünk az átültetésre, ezt érdemes tavasszal végeznünk.

Óvatosan borítsuk ki a növényt a tartójából, úgy, hogy az egyik tenyerünket a földlabdájára helyezzük. Ültessük át egy kicsivel nagyobb tartóba, fontos, hogy az edényen legyenek vízelvezető nyílások.

Az ültetéshez laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű virágföldet válasszunk. Helyezzük a zöldikét az új növénytartóba és töltsük fel friss virágfölddel, végül öntözzük meg.

A zöldike betegségei és kártevői

A zöldike bár nem számít kimondottan érzékeny szobanövénynek, időnként megtámadhatják kártevők, ezek közül a levéltetvek, a takácsatkák és a liszteskék a legjellemzőbbek. A kártevők ellen bevethetjük például a növény lemosását vagy a Neem olajat is.

Az egyéb problémákat általában a nem megfelelő tartási körülmények okozzák. Túlöntözés, pangó víz hatására gyökérrothadást jelentkezhet. Tűző napos helyen megéghetnek a levelek, meleg és árnyékos helyen pedig megnyúlhat a növény.

A levélvégek barnulása jelezheti a túl vagy alulöntözést, a nem megfelelő öntözővizet, az alacsony páratartalmat és a túlzásba vitt tápoldatozást is.

A zöldike szaporítása

A zöldikét tőosztással, valamint a leválasztott sarjnövények elültetésével is szaporíthatjuk. A tőosztást érdemes a tavaszi átültetéssel egy időben elvégezni. Ehhez borítsuk ki a növényt a tartójából és óvatosan szedjük szét több darabra, úgy, hogy a gyökérzet a lehető legkevésbé sérüljön.

Ültessük el a darabokat jó vízáteresztő földkeverékkel megtöltött cserepekbe. A zöldike hosszú szárakon sarjakat nevel, melyek gyakran gyökerekkel is rendelkeznek. Vágjuk le ezeket egy éles metszőollóval és ültessük el virágföldbe. A sikeres gyökeresedés érdekében a talajt tartsuk nedvesen, a túlöntözést kerüljük.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a zöldike gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Kép forrása: Shutterstock

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére