Dracaena fragrans

Dracéna (Sárkányfa) gondozása – Részletes útmutató

A Dracaena növénynemzetségbe számos rendkívül mutatós növényfaj tartozik, melyek természetes élőhelyét a Kanári-szigetek, a trópusi és szubtrópusi Afrika vidékei, Madagaszkár, valamint Ázsia és a délkelet-ázsiai szigetek jelentik.

Az üzletek kínálatában leggyakrabb a sávos dracénát (Dracaena deremensis), a tarka sárkányfát (Dracaena marginata), az illatos sárkányfát (Dracaena fragrans), és a fehérszélű sárkányfát (Dracaena sanderiana) találjuk meg, utóbbit szerencsebambusz néven is forgalmazzák.

Ezek a nagyon szép, ugyanakkor átlagos igényű növények, egyszínű, vagy csíkos mintájú leveleikkel, illetve az ezekből álló levélüstökükkel díszítenek. Néhány egyszerű tanácsot betartva, hosszú ideig otthonunk díszei lehetnek. Lássuk, mit érdemes tudni a dracéna gondozásáról!

A dracéna igényei és gondozása

A dracéna világos, vagy félárnyékos, egész évben kellemesen meleg (18-25 °C), nem tűző napos helyiségben fejlődik legszebben. A mintás levelű fajtákat, amennyiben megoldható világos helyen tartsuk, mivel fényhiányos helyen visszazöldül a levelük.

Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, földjét tartsuk enyhén nyirkosan, a földlabda kiszáradását, valamint a pangó víz kialakulását is kerüljük, utóbbi gyökérrothadást okozhat, melynek legszembetűnőbb tünete a hirtelen fellépő levélhullás.

A dracéna kedveli a kellemesen párás környezetet, emiatt érdemes rendszeresen vízzel permetezni. Ez azért is hasznos, mert egyes kártevők megjelenésének kedvez a száraz levegő és a meleg. A tavasztól nyár végéig tartó időszakban meghálálja, ha kéthetente tápoldatozzuk.

A dracéna átültetése

Dracaena marginata
Kép forrása: CityPlant

A dracéna nem növekszik túlságosan gyorsan, ezért elég kétévente, esetleg ennél ritkábban átültetni nagyobb edénybe és jó vízáteresztő képességű, laza földkeverékbe. A növénytartó kiválasztása során figyeljünk rá, hogy legyen elég hely a növény kiterjedt gyökérzete számára.

Ha az öntözés miatt összetömörödött a talaj, jó megoldást jelent, ha a felső földréteget évente felfrissítjük friss virágfölddel.

A dracéna metszése

A dracéna nem igényel különösebb metszést, elég csak az alsó, sárguló leveleket eltávolítani, amikor azok már csúnyává válnak. Az alsó levelek sárgulása természetes folyamatnak tekinthető, nem kell tőle megijedni. A metszést éles és steril metszőollóval végezzük.

Időnként szükség lehet a túlságosan magas, esetleg megnyúlt növény visszavágására is. A vágás közelében új levelek fognak megjelenni, a levágott levélüstököt pedig a növény szaporítására is felhasználhatjuk.

A dracéna betegségei és kártevői

A dracéna nem mentes a kártevőktől, leggyakrabban a pajzstetvek és a takácsatkák károsítják, amelyek megjelenésének kedvez a száraz, meleg környezet. Megelőzésképp mindenképpen párásítsunk, ezzel elkerülhető a levélszegély és a levélcsúcs barnulása is, mely szintén az alacsony páratartalom, valamint az alulöntözés következménye.

A levélcsúcsok sárgulása általában a csapvízben lévő fluorid, vagy a túlzásba vitt tápoldatozás miatt jelentkezik. A leveleken megjelenő kerek, száraz foltokat és a csíkokat a túlságosan erős, tűző nap okozza, ilyenkor helyezzük át a növényt, világos, de nem tűző napos helyre.

Ha hirtelen levélhullást tapasztalunk, az általában a gyökérrothadásra utal, ami a túlöntözés és a rossz szerkezetű, tömör talaj következménye.

A dracéna szaporítása

Dracaena deremensis
Kép forrása: CityPlant

A dracéna a nyár folyamán dugványozással szaporítható a legegyszerűbben, ehhez felhasználhatjuk a növény leveles csúcsrészét, valamint a törzsét is. Az egyik lehetőség, hogy a levágott levélüstököt elültetjük laza szerkezetű, homokos, tőzeges földbe, amit nyirkosan tartunk.

A „lefejezett” törzset meghagyhatjuk eredeti hosszában, ekkor a vágáshoz közel kihajt majd, de akár vissza is vághatjuk. Ha szeretnénk sok kicsi növényhez jutni, akkor daraboljuk fel a törzset ujjnyi darabokra és ezeket ültessük el.

A törzsdarabokat, függőlegesen növekedési iránynak megfelelően, valamint vízszintesen, rügyekkel felfelé is elültethetjük, homokos, tőzeges földbe. A sikeres gyökerezéshez meleg (25 °C körül), valamint magas páratartalom szükséges, utóbbit a cserépre húzott zacskóval biztosíthatjuk.

Ha megjelennek az első hajtások, a fóliára vagy zacskóra, már nincs szükség. Gyökeresedés után fokozatosan szoktathatjuk a növényt a lakás klímájához.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a dracéna gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Képek forrása: CityPlant

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére