guzmánia

Guzmánia gondozása – Részletes útmutató

A broméliafélék családjába tartozó Guzmania nemzetségbe 100-nál is több broméliafajt sorolunk, melyek közül a guzmán bromélia néven is ismert guzmánia (Guzmania lingulata) fordul elő leggyakrabban az üzletek kínálatában.

Eredeti élőhelyén Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékeink a fákon él, szobanövényként cserépben is nevelhetjük. Világszerte, így hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, köszönhetően mutatós virágzatának, mely piros, sárga, narancssárga vagy rózsaszín árnyalatú fellevelekből áll és a tőlevélrózsa közepén fejlődik.

Valódi virágai, melyek a színes tőlevélrózsán nyílnak jelentéktelenek. Élénk színű virágzatában, nagyon hosszan, akár 2-4 hónapig is gyönyörködhetünk, ezt követően a növény szép lassan elpusztul. A guzmánia bármelyik otthonnak különlegesen szép dísze lehet, ha néhány egyszerű szabályt betartunk a gondozása során. Lássuk, melyek ezek!

A guzmánia igényei és gondozása

A guzmánia világos, vagy félárnyékos, nem tűző napos, kellemesen meleg és párás helyen fejlődik legszebben, az átlagos szobahőmérséklet tökéletesen megfelel a számára.

Nyáron, valamint a fűtési szezonban, főleg, ha fűtőtest közelében tartjuk, ennél melegebb lehet, ami önmagában nem okoz gondot, viszont ilyenkor még inkább figyeljünk a párásításra. Állítsuk a növény cserepét vízzel és kaviccsal történő tálcára, valamint permetezzük vízzel.

A guzmánia nem igényel túl sok tápanyagot, elég a vegetációs időszakban kéthetente tápoldatozni kis töménységűre hígított tápoldattal. Télen, valamint a virágzás kezdetekor hagyjuk el a tápoldatozást.

Öntözése során kerüljük a túlöntözést, mivel rothadást okozhat, a vegetációs időszakban mérsékelten öntözzük, a talajt két öntözés között, hagyjuk picit kiszáradni. A levelek alkotta kehelybe is töltsünk vizet, ezt időnként öblítsük át.

Az öntözéshez és a kehely feltöltéséhez lehetőség szerint szobahőmérsékletű, mészmentes vizet, például esővizet, vagy előzőleg felforralt csapvizet használjunk. Télen kevesebbet öntözzük.

Segít megelőzni a túlöntözésből, túlzott nedvességből eredő problémákat, ha olyan növénytartóban tartjuk, melyből távozni tud a felesleges nedvesség. Ha sarjakról szaporított fiatal növényeket nevelünk, mindig jó vízáteresztő képességű virágföldben tartsuk őket.

A guzmánia átültetése

Az idősebb, virágzó növények nem igényelnek átültetést, mivel a virágzást követően hamarosan elpusztulnak. A fiatal, leválasztott sarjakat jó vízáteresztő ültetőközegbe, például orchidea virágföldbe, vagy nagyrészt tőzegből álló földkeverékbe ültessük el. Az ültetéshez olyan tartót válasszunk, amely rendelkezik vízelvezető lyukakkal.

A guzmánia betegségei és kártevői

A guzmánia növényvédelmi szempontból rendkívül hálás növény, csak nagyon ritkán támadják meg betegségek vagy kártevők. Időnként megjelenhetnek rajta pajzstetvek és takácsatkák, főleg, ha száraz levegőjű helyiségben tartjuk.

Az egyéb problémák a nem megfelelő öntözésből adódnak. A túlöntözés hatására a guzmánia rothadásnak indulhat, ezért fontos, hogy csak mértékkel öntözzük, két öntözés között hagyjuk, hogy kiszáradjon a földje. Amennyiben megoldható mészmentes vízzel, például esővízzel öntözzük.

A guzmánia szaporítása

A virágzást követően a guzmánia elpusztul, azonban mielőtt ez bekövetkezne, az anyanövény töve körül sarjak fejlődnek. Ezeket a sarjakat, akkor érdemes leválasztani, amikor méretük már legalább 1/3-a vagy 1/2-e a felnőtt növényének.

Steril és éles késsel távolítsuk el őket, úgy, hogy minél kisebb sérülést okozzunk, ezt követően pedig ültessük el a fiatal növényeket külön-külön cserepekbe. Az ültetéshez mindenképpen jó vízáteresztő képességű földet válasszunk.

Tökéletesen megfelel erre a célra az orchideák számára készült virágföld, mely fenyőkérget, sphagnum mohát és kókuszrostot is tartalmaz, vagy választhatunk nagyobbrészt tőzegből álló laza szerkezetű földkeveréket is.

A guzmánia szaporításának másik módja, hogy a teljesen elhalt növényt visszavágjuk, a sarjakat pedig hagyjuk tovább fejlődni a cserépben.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a guzmánia gondozásához. A Virágzó szobanövények rovatban más virágzó szobanövények gondozásáról is olvashatsz.

Kép forrása: Freepik

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére