Vadcitrom

Vadcitrom a balkonon!

A balkon színesítésére, díszítésére számtalan jól ismert és megszokott dísznövény áll rendelkezésünkre, aki azonban a különlegesebb, ritkábban alkalmazott fajok között keresgél, szintén találhat új kedvencet. Ilyen lehet a vadcitrom is, ami egy bokros habitusú, könnyen nevelhető, nyáron és ősszel is magas díszítőértékű balkonlakó.

Ki vagy te, vadcitrom?

A vadcitromot nem véletlenül hívják így, gyümölcse erősen hasonlít a citroméra, más tulajdonságaikban azonban már több a különbözőség. A vadcitrom 2-3 méteresre nő meg, a kertben akár 4-5 méteres cserje is lehet, de dézsában, ládában nevelve nem cseperedik ilyen nagyra, ráadásul metszéssel jól kordában tartható, így nem fog a fejünkre nőni.

Tüskéssége miatt a kertben akár védelmi célú sövény is válhat belőle, balkonokon ilyen funkciót nem tud ellátni, a tüskékre azonban érdemes figyelni, kisgyermekes lakásokba nem a legjobb választás.

Miért jó a balkonra?

Egyfelől a már említett kompakt mérete és az alakíthatósága miatt, tehát mert elfér, még a kisebb erkélyeken, teraszokon is. Másfelől azért, mert a vadcitrom pont azt a középutat testesíti meg, mely a kisméretű dísznövények, virágok, és a balkonra már nem telepíthető nagyobb cserjék, fák között húzódik meg, vagyis testes, domináns megjelenésű, de nem szorítja ki a háziakat.

A tavasz közepi virágzás idején átlagon felüli az esztétikai értéke, nyáron üde zöld színfolt, ősszel pedig vidám, élénk színű terméseivel dekorál.

Ehető a termése?

A rövid válasz igen, hosszabban kifejtve azonban az igen mellé kell tenni, hogy nem feltétlenül élvezetes. A vadcitrom termései ősszel érnek be, a sima citromnál kisebb gyümölcsök héja nem alkalmas fogyasztásra, a gyümölcshús azonban ehető, de erősen fanyar ízű.

Utóérő gyümölcs, így leszedés után 10-14 napig mindenképp tárolni kell, utána lesz feldolgozható, készülhet belőle fanyar üdítő, limonádé, de süteményekhez is felhasználható.

Gyümölcsként azonban szinte jelentéktelen, inkább díszessége, különleges megjelenése miatt szokás tartani.

Nevelés, gondozás

A vadcitrom a hazai klímán teljesen télálló, mivel azonban most elsősorban a dézsás tartásról értekezünk, pár óvintézkedést nem árt majd tenni. A dézsát télen ajánlott oldalról és felülről szigetelni (buborékfóliával, illetve mulcsanyaggal), valamint az ősz derekán az erkély vagy terasz szélvédettebb, de napos részére kell elhelyezni.

Egyebekben nem ad sok feladatot, talajigénye egyszerű, az átlagos virágföldben szépen fejlődik, különleges elvárásai nincsenek. Vízigénye átlagos, és jó hír, hogy a vadcitrom jól bírja a mostanában gyakori forró, aszályos időszakokat, egy-egy kimaradt öntözés nem tesz kárt benne. Betegségei, kártevői gyakorlatilag nincsenek, növényvédelmi feladatokkal nem kell számolni a vadcitrom esetében.

Szaporítás

Vadcitromot előnevelve, konténeres kiszerelésben is lehet venni, ilyenkor csupán egy megfelelő méretű, díszes edénybe kell költöztetni, és már indulhat is a pályafutása a balkonon.

A már kifejlett példányokról lemetszett hajtásokkal dugványozással is szaporítható, az ágacskákat nedves, dús termőközegbe kell helyezni, és kis szerencsével begyökereznek. A vadcitrom magról is vethető. A dugványozás és a vetés ideje egyaránt a nyár, így akár most is bele lehet vágni!

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jebulon

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére