koszorúfutóka

Koszorúfutóka gondozása – Részletes útmutató

A koszorúfutóka (Stephanotis floribunda) mely madagaszkári jázmin néven is ismert, Madagaszkár területén őshonos örökzöld kúszócserje. Hazánkban és a világ más tájain, különleges szépségű szobanövényként ismert.

Levelei sötétzöld árnyalatúak és bőrszerűek, hófehér, csillag alakú virágai bogernyőben nyílnak, páratlan látványt nyújtanak. Virágzásában jellemzően a júniustól szeptemberig tartó időszakban gyönyörködhetünk.

A koszorúfutóka nem tartozik a legegyszerűbben kezelhető szobanövények közé, azonban kis odafigyeléssel bármelyik lakásnak látványos dísze lehet, mely a törődést, kellemes illatú virágaival hálálja meg. Lássuk, mit érdemes tudni a koszorúfutóka gondozásáról!

A koszorúfutóka igényei és gondozása

A koszorúfutóka világos, de nem tűző napos, nyáron 20-25 °C, míg télen 12-14 °C hőmérsékletű helyiségben érzi jól magát. A huzatra, valamint a mozgatásra érzékeny, utóbbi főleg a bimbóképződés után okozhat problémákat.

Márciustól-augusztusig rendszeres öntözést igényel, ne hagyjuk, hogy a földlabdája kiszáradjon, az öntözéshez szobahőmérsékletű, lágy vizet használjunk. Ezt követően kissé kevesebb vizet adjunk neki a hajtások beéréséhez, az októbertől januárig terjedő időszakban pedig tartsuk épp csak nyirkosan a földjét.

Kedveli a párás környezetet, meghálálja, ha a nyári időszakban gyakran permetezzük vízzel. Tavasztól-nyár végéig kéthetente tápoldatozzuk az egészséges fejlődés és bőséges virágzás érdekében.

A koszorúfutóka átültetése

A koszorúfutókát kétévente ültessük át tavasszal, az ültetéshez homokkal kevert B típusú virágföldet használjunk és az előzőnél egy mérettel nagyobb edényt válasszunk. Ha a növény már túlságosan nagy, akkor jó megoldás, ha a felső földréteget eltávolítjuk, és friss talajjal pótoljuk.

A koszorúfutóka betegségei és kártevői

A koszorúfutókának több jellemző kártevője is van, a legnagyobb gondot a pajzstetvek, valamint a takácsatkák okozhatják, melyek számára kedvező, ha a növényt télen túlságosan meleg és száraz helyen neveljük.

A különböző gondozási hibák változatos tüneteket okozhatnak. A bimbók és a virágok lehullása a mozgatás, a huzat, az alacsony páratartalom, az alul vagy túlöntözés és a hőmérsékletingadozás miatt is előfordulhat.

A levelek sárgulását a nem megfelelő tápoldatozás, a kemény öntözővíz és a kevés fény is okozhatja, míg a levélhullás általában az alacsony hőmérséklet és a túlöntözés következménye.

A koszorúfutóka szaporítása

A koszorúfutóka dugványozással szaporítható a legegyszerűbben, melyre az áprilistól-júniusig tartó időszak a legalkalmasabb. Az erős szárakról, vágjunk le 10 cm-es dugványokat, a vágást a nódusz alatt ejtsük.

Távolítsuk el az alsó leveleket és ültessük el a dugványokat, homokkal vagy perlittel lazított virágföldbe. A gyökeresedéshez, mely általában 4-6 hetet vesz igénybe, fényre, párára és kellemesen meleg környezetre van szükség.

Helyezzük az elültetett dugványokat világos, de nem tűző napos helyre, a cserépre pedig húzzunk átlátszó műanyag zacskót, ez gondoskodik majd a páratartalomról.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a koszorúfutóka gondozásához. A Virágzó szobanövények rovatban más virágzó szobanövények gondozásáról is olvashatsz.

Kép forrása: Dreamstime

Forrás: Gardeners’ World

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére