szeldeltlevelű filodendron

Szeldeltlevelű filodendron gondozása – Részletes útmutató

A bokros termetű és törzset nevelő, valamint kúszó növekedésű filodendronok régóta közkedvelt szobanövénynek számítanak. A levéldísznövények népes csoportjába tartoznak, ami azt jelenti, hogy elsősorban levélzetükkel díszítenek.

A filodendronok közül a legismertebbnek a kúszó filodendron (Philodendron scandens), valamint a szeldeltlevelű filodendron (Philodendron selloum) számít. A továbbiakban, ennek a káprázatos megjelenésű növénynek a gondozását mutatjuk be részletesen.

A szeldeltlevelű filodendron igényei és gondozása

A szeldeltlevelű filodendron, nagytermetű szobanövény, mely szeldelt leveleivel díszít, jól mutat tágas nappalikban, vagy más terekben. Minden nagylevelű szobanövényre, így a szeldeltlevelű filodendronra is igaz, hogy nagy leveleiken könnyedén felhalmozódik a por, amely akadályozza a fotoszintézist.

Az előbbiek miatt nagyon fontos, hogy nedves ruhával vagy papírtörlővel rendszeresen portalanítsuk a leveleit, így zavartalan lesz a fotoszintézis, a növény pedig szépen fejlődik majd. A szeldeltlevelű filodendron világos, de nem tűző napos helyen fejlődik a legszebben, például egy nagyobb ablak közelében, ahol egy vékony függöny szűri az erős napsugarakat.

Fényhiányos helyen a növény satnyán növekszik, vagy csúnyán megnyúlik, miközben a fény felé próbál növekedni. Érdemes időnként forgatni, így egyenletes növekedést érhetünk. A szeldeltlevelű filodendron kellemesen meleg és párás környezetben érzi magát a legjobban.

Ne helyezzük huzatos helyre, vagy fűtőtest közelébe. A megfelelő páratartalmat úgy biztosíthatjuk, hogy a növény cserepét vízzel és kavicsokkal telt tálcára állítjuk, valamint a leveleit vízzel permetezzük. A levelek szélei száradni kezdenek és sárgulnak, az alacsony páratartalomra utal.

A szeldeltlevelű filodendron rendszeres, egyenletes öntözés mellett fejlődik szépen, azonban a túlöntözést kerüljük le, mivel hajlamos a gyökérrothadásra. A talajt tartsuk nedvesen, de soha ne álljon a gyökérzet a vízben. Tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozzuk, ősszel és télen hagyjuk el a tápoldatozást.

A szeldeltlevelű filodendron átültetése

A növényt kétévente érdemes átültetni, tápanyagban gazdag, jó szerkezetű, jó vízáteresztő talajba. Az átültetésre legalkalmasabb a kora tavaszi időszak. Töltsük meg az új edény alsó harmadát virágfölddel, ezt követően óvatosan csúsztassuk ki a növényt a jelenlegi edényből, a tenyerünket a talajhoz simítva, a szárat pedig a két ujjunk közé szorítva.

A cserép fölött finoman rázzuk ki a gyökerekből a lehető legtöbb földet, majd helyezzük a növényt a konténerbe, szétterítve a gyökereket. Töltsük fel a növénytartót virágfölddel a növény korábbi szintjéig.

Öntözzük meg a növényt addig, amíg a vízelvezető nyílásokon nem csorog ki a víz. Helyezzük vissza a növényt a régi helyére, és ne öntözzük meg újra, amíg a talaj felső rétege ki nem szárad.

A szeldeltlevelű filodendron betegségei és kártevői

A szeldeltlevelű filodendron nem tartozik a legérzékenyebb szobanövények közé, azonban ismert több kártevője, valamint nem megfelelő gondozásból adódó betegsége is. Kártevők közül a levéltetvek, pajzstetvek valamint a takácsatkák is károsíthatják.

Ellenőrizzük rendszeresen a leveleket, és ha kártevőket találunk rajtuk, akkor azonnal cselekedjünk. A nedvesen tartott talaj kedvez a tőzeglegyek megjelenésének is, ezek bár nagy kárt nem okoznak, de jelenlétük kellemetlen lehet a lakásban.

A túlöntözés, valamint a tömörödött, rossz szerkezetű talaj hatására gyökérrothadás jelentkezhet. Ennek egyik szembetűnő tünete, hogy a szárak puhává válnak, a levelek pedig barnák lesznek és elpusztulnak.

A gyökérrothadást, ha időben észrevesszük, akkor még lehet kezelni, ehhez távolítsuk el az elrohadt növényi részeket a növényről. Az épen maradt részekből megpróbálhatjuk szaporítani a növényt.

A szeldeltlevelű filodendron szaporítása

A szeldeltlevelű filodendron dugványozással szaporítható a legegyszerűbben, melyre a tavaszi-nyári időszak a legmegfelelőbb. A dugványok földben és vízben is gyökereztethetők, utóbbi számít biztosabb megoldásnak, így a továbbiakban erről lesz szó.

A dugványozáshoz éles és tiszta késsel vágjunk le egy olyan szárrészt, amelyen legalább két egészséges levél van, a vágást a nódusz alatt ejtsük meg. Töltsünk nagyobb pohárba, befőttes üvegbe vagy egy szűkebb nyakú vázába vizet és állítsuk bele a dugványt.

A gyökeresedéshez kellemesen meleg hőmérsékletre és elegendő fényre van szükség, a vizet hetente cseréljük. Ahhoz, hogy megfelelő fejlettségű gyökerek alakuljanak ki, akár 2 hónapnak is el kell telnie. Ha a dugvány gyökerei már legalább 5 cm hosszúak, elültethetjük laza szerkezetű, jó vízáteresztő virágföldbe.

Kép forrása: Shutterstock

Források: The Spruce; Evergreen Seeds

Más szobanövények gondozásáról a Növénygondozás rovatban olvashatsz, a kúszó filodendronról, pedig az alábbi linken:

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére