mikulásvirág

Mikulásvirág gondozása – Részletes útmutató

A különlegesen szép színes felleveleivel díszítő mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a világ számos pontján szorosan kapcsolódik a karácsonyi időszakhoz. A kutyatejfélék családjába tartozó növény, eredetileg Közép-Amerikában őshonos, ahol több méteres magasságot is elérhet, szobanövényként tartva ennél jóval kisebb marad.

A mikulásvirág különlegességét élénkpiros, rózsaszín, lazacrózsaszín, sárga, vagy fehér fellevelei jelentik, melyek nagyon szépen mutatnak a karácsonyi dekoráció részeként is. Nem mondható el ugyanez valódi virágairól, melyek meglehetősen jelentéktelenek.

A poinsettia néven is ismert növény Joel Roberts Poinstettről kapta a nevét, aki Mexikóban szolgált nagykövetként, és onnan vitte haza magával a dísznövényt az Egyesült Államokba. Poinsett, akinek a növény a népszerűségét köszönheti, 1851. december 12-én hunyt el.

1852-ben az Egyesült Államok Kongresszusa “a mikulásvirág napjának” nyilvánította halála évfordulóját, amelyen sokan ezt a virágot ajándékozzák szeretteiknek.

A mikulásvirág amellett, hogy világszerte a legnépszerűbb szobanövények közé tartozik, a szeszélyességéről és rövid élettartamáról is ismert. Az üzletben még színpompás növény, a nem megfelelő körülmények között nagyon hamar elpusztul a szobakertészek legnagyobb bánatára.

Az előbbiek miatt sokan „egyszer használatos” növénynek tekintik, azonban, ha odafigyelünk az igényeire, akkor a következő évben is díszíthetjük vele otthonunkat. Cikkünk további részében összefoglaltuk, mit érdemes tudni a mikulásvirág gondozásáról.

A mikulásvirág igényei és gondozása

A mikulásvirág világos, de nem tűző napos, szobahőmérsékletű (15-20 °C), kellemesen párás környezetben érzi magát a legjobban. A hidegre, a túlságosan magas hőmérsékletre, a száraz levegőre és a huzatra egyaránt érzékeny.

Ne helyezzük fűtőtest közelébe, valamint olyan ablakba se, ahol huzat érheti. Nyáron kitehetjük a kertbe vagy a teraszra erős napsugaraktól védett, világos helyre, amikor az éjszakák hűvösebbé válnak, vigyük vissza a lakásba, nehogy megfázzon.

Mivel nagyon kényes a hidegre, alaposan csomagoljuk be, amikor hazavisszük az üzletből, nehogy megfázzon. Hazaérkezés után hagyjuk akklimatizálódni, ne vigyük be azonnal a fűtött szobába, hanem tegyük világos, nem túl meleg helyre.

A mikulásvirág kedveli a kellemesen párás környezetet, a száraz levegőt rosszul viseli, ezért gondoskodjunk párásításról. Jó megoldás, ha a növény cserepét vízzel és kavicsokkal töltött tálcára állítjuk, vagy a környezetét permetezzük vízzel.

A mikulásvirág rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, földjét tartsuk nyirkosan, arra azonban figyeljünk, hogy ne öntözzük túl, mert gyökérrothadás alakulhat ki. A május közepétől-novemberig tartó időszakban és a virágzás alatt többet, míg a virágzás utáni nyugalmi időszakban kevesebbet öntözzük. Júniustól-októberig kéthetente tápoldatozzuk.

A mikulásvirág újravirágoztatása

A mikulásvirág rövidnappalos növény, emiatt a virágok kifejlődéséhez és a fellevelek színeződéséhez szüksége van egy olyan 2 hónapig tartó időszakra, amikor csak 10-12 órán keresztül éri fény (ebbe nem csak a természetes fény, hanem a világítás is beletartozik).

Ezt úgy biztosíthatjuk számára a legegyszerűbben, ha szeptembertől kezdve, két hónapon át, minden nap 12-14 órán keresztül sötétben tartjuk. Jó megoldás, ha a növényt egy szekrénybe helyezzük, vagy letakarjuk kartondobozzal.

Amikor elkezdenek színeződni a fellevelek, lekerülhet a takarás, ezt követően gondozzuk tovább a növényt normális fényviszonyok mellett.

A mikulásvirág átültetése

A mikulásvirágot a virágzás után két hónapig pihentetni kell, ez a növény nyugalmi időszaka, az átültetést ezt követően végezzük el május második felében. Az ültetéshez laza szerkezetű, tőzeges virágföldet válasszunk, valamint vízelvezető lyukakkal rendelkező növénytartót.

A mikulásvirág metszése

Ha megfelelően gondozzuk, a mikulásvirág februárra virágzik el és áprilisig fokozatosan megszabadul színes felleveleitől és valódi virágaitól. Ezt követően vágjuk vissza a hajtásait kb. 10-15 cm-esre, a főhajtást pedig a következő oldalelágazásig távolítsuk el.

A nyugalmi időszak után a növény új hajtásokat hoz, ha ezeket megmetsszük, szebb, bokrosabb formát érhetünk el. A mikulásvirág mérgező tejnedvet tartalmaz, ezért a metszés során vegyünk fel kesztyűt. Szintén fontos, hogy éles és steril eszközzel dolgozzunk, ez segít megelőzni a növénybetegségek kialakulását.

A mikulásvirág betegségei és kártevői

A mikulásvirág nagyon érzékeny a nem megfelelő tartási körülményekre, emellett néhány jellemző kártevője is ismert. Kártevők közül a pajzstetvek és a takácsatkák támadják meg leggyakrabban, főleg, ha meleg, száraz levegőjű helyiségben tartjuk.

A levelek sárgulása sokféle okból bekövetkezhet, kiválthatja a túlöntözés, a kevés fény, a túlságosan alacsony hőmérséklet, a túlzásba vitt tápoldatozás, a szükségesnél a túlzottan savanyú talaj, valamint a magnézium és molibdén hiány is.

A túlöntözés hatására gyökérrothadás is kialakulhat, valamint szürkepenész jelentkezhet. A huzat, a hideg levegő, az alacsony páratartalom, valamint a fényhiány levélhullást idézhet elő. A virágzási időszak utáni levélvesztés természetes folyamat, ez nem jelez gondozási hibát.

Ha a leveleken foltok jelennek meg és fodrosodnak is, esetleg a növény szára is elgörbül, akkor vírusbetegség támadta meg a mikulásvirágot, ebben az esetben sajnos nincs lehetőség a megmentésére.

A mikulásvirág szaporítása

A mikulásvirágot dugványozással szaporíthatjuk a legegyszerűbben. A tavaszi visszavágás után, új hajtások fejlődnek, ezekből készíthetünk dugványokat. Fontos, hogy a növényben lévő mérgező tejnedv miatt, vegyünk fel kesztyűt, mielőtt nekilátnánk a hajtások levágásának.

Éles és steril metszőollóval metsszünk le 10-15 cm-es hajtásokat, ezt követően mártsuk őket forró vízbe, így nem csepeg ki a tejnedv. Azért, hogy a vágásfelület kiszáradjon, 1-2 napig hagyjuk száradni a dugványokat, ezt követően ültessük el őket kaviccsal kevert tőzeges virágföldbe.

A sikeres gyökeresedéshez melegre, valamint nedvességre van szükség, utóbbit a virágföld vízzel való permetezésével biztosíthatjuk. Ha növekedésnek indulnak a dugványok, ültessük szét őket külön cserepekbe.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a mikulásvirág gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Kép forrása: Freepik

Források: Gardener’s World; The Spruce; Anna Kertje; Út a kerthez; Halina Heitz – Szobanövények

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére