calathea warscewiczii

Zebralevél (Calathea) gondozása – Részletes útmutató

A zebralevél (Calathea) a nyílgyökérfélék családjába tartozó növénynemzetség, melybe számos látványos levélzetű növényfajt sorolunk. Ezek a páratlanul szép szobanövények, Amerika trópusi vidékeiről származnak, a hozzájuk nagyon hasonló külsejű és igényű nyílgyökerekkel (Maranta) együtt.

A kertészetekben leggyakrabban a kehelyvirágként, vagy pávás zebralevélként ismert Calathea makoyana, a világoszöld mintázatú Calathea zebrina, a lándzsás levelű Calathea lancifolia, az érdekes mintázatú, festett zebralevél (Calathea picturata), valamint a nemcsak levélzetével, hanem sárga virágaival is díszítő Calathea crocata található meg, de más zebralevél fajokhoz is hozzájuthatunk.

A különleges szépségű, változatos megjelenésű Calathea fajok, egy kis odafigyeléssel bármely otthonnak érdekes színfoltjai lehetnek. Ha házi készítésű zöldfalat tervezünk, akkor is jó választást jelentenek, már néhány példány beültetése is új szintre emeli a zöldfalunkat!

Cikkünk további részében összefoglaltuk mit érdemes tudni a zebralevél gondozásáról és szaporításáról!

A zebralevél igényei és gondozása

calathea medallion
Calathea veitchiana / Kép forrása: Freepik

A zebralevél egész évben kellemesen meleg és világos, vagy félárnyékos, párás helyet igényel. A hőmérsékleti szélsőségekre, a huzatra, a fűtőtest és a légkondicionáló közelségére, a száraz levegőre, a tűző napra, valamint a kevés fényre egyaránt érzékeny.

Napközben 20 °C, éjjel is legalább 16 °C hőmérsékletű helyiségben tartsuk. A tűző nap könnyen megégetheti a leveleket, míg a kevés fény hatására kifakul a mintázatuk. A körülmények hirtelen változására a levelek sárgulásával és barnulásával reagál.

Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, földjét tartsuk mérsékelten nyirkosan, a túlöntözést és az alulöntözést is kerüljük. Sötétebb helyen tartva kevesebb vízre van szüksége. Tavasszal és nyáron meghálálja, ha kéthetente mérsékelt töménységű tápoldattal tápoldatozzuk.

A calathea igényli a magas páratartalmat, ezért gyakran permetezzük vízzel, a páradús környezet megteremtésében az is sokat segít, ha a cserepét vízzel és kaviccsal töltött tálcára állítjuk.

A zebralevél átültetése

A zebralevelet évente ültessük át tavasszal vagy nyáron, tőzeges, laza szerkezetű, enyhén savanyú (6,5 pH körüli) talajba, valamint vízelvezető lyukakkal rendelkező cserépbe. A növény gyökerei törékenyek, az átültetés során ügyeljünk rá, hogy a gyökérzet a lehető legkevésbé sérüljön.

A tavaszi átültetés lehetőséget kínál a calathea tőosztással történő szaporítására is, melyet a későbbiekben részletesen is bemutatunk.

A zebralevél betegségei és kártevői

A zebralevél főként a nem megfelelő tartási körülményekre érzékeny, kártevők közül a takácsatkák, pajzstetvek és a tripszek okozhatnak időnként gondot. Ha kártevőket észlelünk, különítsük el a növényt, hogy ne terjedjen tovább a fertőzés és távolítsuk el őket például Neem olajjal.

A calathea igényli a rendszeres öntözést, azonban a túlöntözés, a rossz szerkezetű talaj, valamint a nem megfelelő növénytartó gyökérrothadáshoz vezethet. A sárguló, hervadó levelek, a barna levélcsúcsok és a büdös virágföld, mind a túlöntözésre, rossz vízelvezetésre engednek következtetni.

A túlöntözés, valamint a kártevők viszonylag gyorsan elpusztíthatják a növényt, az alacsony páratartalom lassabban végezhet vele. Először csak egy-két levél széle és csúcsa kezd el barnulni, később egyre több levélre terjed át a barnulás, végül teljesen elhalnak, ami a növény pusztulásához vezet.

calathea makoyana
Calathea makoyana / Kép forrása: Freepik

A zebralevél az állandósághoz, egyenletes hőmérséklethez szokott eredeti élőhelyén, ezért a hirtelen hőmérsékletváltozásokra, huzatra, a légkondicionáló, valamint a fűtőtest közelségére is kényes. Ezek a változó körülmények nagyon megviselik a növényt, a levelei hamar elkezdenek sárgulni és barnulni.

Az alulöntözés ritkábban fordul elő, azonban időnként gondot okozhat, ha a növény hervadt, a talaj pedig száraz, akkor kevés vizet adtunk neki. Amennyiben ez az állapot hosszabb ideig fennáll, vagy többször megismétlődik, akkor idővel károsodik a levélzet.

A közvetlen napsugárzás a levelek megperzselését, gyors kiszáradását, barna levélszéleket és a levelek elhalását okozhatja. Ez akár néhány nap alatt is bekövetkezhet, ezért körültekintően válasszunk helyet a calathea számára.

A gyenge fényviszonyok hosszabb idő alatt képesek tönkretenni a növényt, nem olyan gyorsan, mint a tűző nap. A kevés fény lassú növekedést eredményez és túlzottan megnöveli a túlöntözés valamint a gyökérrothadás kockázatát.

A sötét helyen tartott zebralevél nagyon kevés vizet használ fel, így ha enyhén öntözzük, akkor is átázhat a talaj, vagy olyan lassan szárad ki, hogy a gyökérrothadás elkerülhetetlen. Fényhiányos helyen a levelek szép mintázata is elhalványul.

calathea orbifolia
Calathea orbifolia / Kép forrása: Freepik

A calathea betegségei közül a leggyakoribb a gyökérrothadás, ritkábban levélfoltosság is jelentkezhet, melyet gombák és baktériumok okozhatnak. A leveleken barna vagy fekete foltok alakulnak ki, a növény pedig hamar elpusztul, ha nem cselekszünk időben.

A fertőzött példányt különítsük el és amilyen gyorsan lehet, távolítsuk el a beteg leveleket, nagyon súlyos esetben ez sem biztos, hogy segít megmenteni a növényünket.

A zebralevél szaporítása

A zebralevél a tavaszi átültetés során tőosztással szaporítható, azonban fontos tudni, hogy a gyökérzete törékeny, valamint, hogy érzékeny a bolygatásra. A tőosztás előtti napon öntözzük meg a növényt, ez segít, hogy gyorsabban kiheverje a szétültetést.

Döntsük az oldalára és csúsztassuk ki a cserépből, ezt követően finoman távolítsuk el a földet a gyökérzetről és keressük meg a természetes „elágazásait”. Óvatosan válasszuk szét a gyökereket, ügyelve arra, hogy ne sérüljenek. A kisebb példányokat csak két részre szedjük.

Ültessük el a szétválasztott növényeket 2/3 rész tőzeg és 1/3 rész perlit keverékébe, valamint vízelvezető lyukakkal rendelkező cserépbe. Öntözzük meg, majd helyezzük őket kellemesen meleg helyre és húzzunk a cserepükre átlátszó zacskót, ami gondoskodni fog a megfelelő páratartalomról.

A növekedés megindulás után távolítsuk el a zacskót és gondozzuk az utódokat az anyanövényhez hasonlóan.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a zebralevél gondozásához. További növényápolási tanácsaink a Növénygondozás rovatban olvashatók.

Képek forrása: Freepik

Források: Smart Garden Guide; Smart Garden Guide

Kapcsolódó bejegyzések

Írd be, amit keresel és nyomd meg az Enter billentyűt a kereséshez. A visszavonáshoz nyomd meg az ESC gombot.

Vissza az elejére